Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

"Έφυγε" χθες ο διάσημος καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το μεσημέρι στις 14.20, ο διάσημος καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου λόγω καρδιακής ανακοπής σε ηλικία 76 χρόνων. Η υγεία του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη, καθώς λόγω αλλεπάλληλων εγκεφαλικών επεισοδίων που είχε υποστεί, ο είχε χάσει κάθε επαφή με το περιβάλλον, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης.


Σύντομο Βιογραφικό

Γεννημένος το 1936 στο χωριό Ανταρτικό της Φλώρινας, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική στη χειρουργική θώρακος.

Το 1983 επέστρεψε στην Ελλάδα, ιδρύοντας τη θωρακοκαρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, το πρώτο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας, περιορίζοντας τη μαζική διαρροή ασθενών-καρδιοπαθών σε νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας και της Αμερικής.

Σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε κέντρο μεταμοσχεύσεων για όλων των ειδών τις μεταμοσχεύσεις και η αίγλη της αυξήθηκε. Μερικές από τις πρωτοποριακές για τη χώρα επεμβάσεις που έγιναν στη μονάδα-πρότυπο, ήταν μεταξύ άλλων: Η πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη τοποθέτηση της πρώτης μηχανικής καρδιάς στην Ελλάδα, μεταμοσχεύσεις καρδιάς-πνευμόνων και ζεύγους πνευμόνων.

Ο Παναγιώτης Σπύρου διηύθυνε την κλινική μέχρι το 1997, οπότε ανακηρύχθηκε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θέση από την οποία αποχώρησε λίγο καιρό αργότερα.

Παράλληλα, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης  και ήταν πρώην πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του ΑΡΗ και επιφανές στέλεχος της  «κίτρινης» οικογένειας.

Ενδεικτικό της αγάπης και της πίστης του κόσμου προς το πρόσωπό του, είναι ότι σε ένδειξη συμπαράστασης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αριστοτέλους, την εποχή που κατηγορήθηκε -και τελικά αθωώθηκε- για χρηματισμό (φακελάκια). Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν ασθενείς του και οι συγγενείς τους.

Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Η υγεία του είχε κλονισθεί από το 2006, μετά το θάνατο της 26χρονης κόρης του Σοφίας.

Στο μεταξύ, τη βαθιά του θλίψη και συγκίνηση του ιδίου, καθώς και ολόκληρου του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη μεγάλη αυτή απώλεια, εξέφρασε σε  δήλωσή του ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης:

«Με θλίψη και πόνο ψυχής αποχαιρετάμε τον Παναγιώτη Σπύρου, έναν μεγάλο γιατρό, έναν συμπατριώτη και φίλο, έναν πεισματάρη Σαλονικιό, γεμάτο πάθος, φαντασία και αγάπη για τη ζωή, τον αθλητισμό και τον άνθρωπο», επεσήμανε γεμάτος συγκίνηση.

Ανέφερε δε, χαρακτηριστικά ότι « σπούδασε την ιατρική, χωρίς να λησμονήσει ποτέ τις δυτικομακεδονικές του ρίζες και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη από την Αμερική, μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι με το ιστιοφόρο του, ως διάσημος χειρουργός θώρακος για να ανατρέψει όλα τα δεδομένα!».

Κατέληξε λέγοντας: «Οι εκατοντάδες ασθενείς που σώθηκαν από τα θαυματουργά του χέρια, οι φίλοι του, ο Άρης που τόσο αγάπησε και η λατρεμένη του Θεσσαλονίκη δεν θα τον λησμονήσουν. Παναγιώτη θα λείψεις σε όλους μας…»

Σημειώνεται ότι η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου