Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Γυμναστήρια: Το φάρμακο κατά της κρίσης



Στροφή του κόσμου παρατηρείται στα γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης, πολύ περισσότερο στα συνοικιακά, τα οποία έχουν μειώσει σημαντικά τις τιμές τους, αποτελώντας παράλληλα πόλο έλξης για νέους, ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ανέργους και μη, άνδρες και γυναίκες, που αναζητούν ένα μέρος εκτόνωσης της πίεσης, των νεύρων και του άγχους της καθημερινότητας, αλλά και απόκτησης καλής φυσικής κατάστασης.

Τα γυμναστήρια, δεν αποτελούν πλέον μόνο ένα μέρος επικεντρωμένο αποκλειστικά στην σκληρή άσκηση και την πειθαρχία, αλλά και έναν τρόπο να περνάς ευχάριστα το χρόνο σου, να κάνεις γνωριμίες, να αντιστέκεσαι στη μιζέρια της καθημερινότητας και να ξεφεύγεις για λίγο από τα καθημερινά προβλήματα.

Ο Γιώργος Μυτίλης, μαζί με την δασκάλα μοντέρνου χορού



Αύξηση κατά 50% στην προσέλευση του κόσμου στο γυμναστήριο του συγκριτικά με πέρυσι, παρατηρεί ο ιδιοκτήτης του συνοικιακού γυμναστηρίου GM Studio στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης (Βιζύης 56), Γιώργος Μυτίλης. « Φέτος, ρίξαμε τις τιμές στο γυμναστήριο για να είναι πιο προσιτές στον κόσμο και παράλληλα κάναμε καλύτερη διαφήμιση στο διαδίκτυο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 50% οι εγγραφές σε σχέση με πέρυσι», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Πλέον, συνεχίζει, «έχουμε πάνω από 100 μόνιμα μέλη. Ο κόσμος παλιότερα είχε λιγότερα έξοδα, άρα περισσότερες δυνατότητες διασκέδασης. Το μηνιαίο κόστος εγγραφής, αντιστοιχεί με το να βγεις μια φορά έξω για φαγητό, οπότε ο κόσμος προτιμάει να έχει μια δραστηριότητα σε καθημερινή βάση με τα ίδια έξοδα, που τον ψυχαγωγεί και τον γυμνάζει. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση που διανύουμε, παρατηρείται στροφή του κόσμου στα γυμναστήρια».

Στο μεταξύ, καινούρια ομαδικά προγράμματα, όπως η zumba, προσελκύουν το ενδιαφέρον κυρίως του γυναικείου κοινού, συνδυάζοντας την έντονη αερόβια γυμναστική με την εκτόνωση και τη διασκέδαση.

Πρόκειται για ένα συνδυασμό aerobic με στοιχεία από latin-ευρωπαϊκούς χορούς, που δημιουργήθηκε από τον χορογράφο Alberto «Beto» Perez τη δεκαετία του ’90, ενώ που από τότε που πρωτοήρθε στη χώρα μας έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία. Θεωρείται ένα είδος «μεταμφιεσμένης» γυμναστικής, αφού κατά τη διάρκεια μιας ώρας άσκησης μπορεί κάποιος να κάψει από 500-1000 θερμίδες. Δίνεται έμφαση στην μουσικότητα του γυμναζόμενου αντίθετα με τα συμβατικά προγράμματα αεροβικής γυμναστικής, όπου χρησιμοποιείται μέτρημα για την απόδοση των βημάτων.

«Η zumba αποτελεί από τα πιο δημοφιλή προγράμματα στο γυμναστήριο, αφού σου δίνει την ευκαιρία να γυμνάζεσαι και να καις λίπος, χωρίς να αντιλαμβάνεσαι την κούραση. Ένα άλλο πρόγραμμα, παρεμφερές με τη zumba, είναι το reggaeton, που συνδυάζει και αυτό την aerobic με τη χορογραφία», σημειώνει.




Και συμπληρώνει: «Στο γυμναστήριο χωρίζονται σε 2 ομάδες: Σ’ αυτούς που προτιμούν τα έντονα προγράμματα που αναφέραμε και σ’ αυτούς που επιλέγουν τα πιο ήπια, όπως ορθοσωμική, και pilates, που είναι κατάλληλα και για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (45 ετών και άνω), αλλά και άνδρες. Το pilates βοηθάει στη σύσφιξη όλου του σώματος, εστιάζοντας στην κοιλιακή χώρα, ενώ η ορθοσωμική εστιάζει στη σωστή στάση του σώματος, στην ενδυνάμωση κοιλιάς-ραχιαίων και ενδείκνυται σε άτομα με προβλήματα μέσης».

Όσον αφορά αυτούς που επιλέγουν τη χαλάρωση, την ισορροπία, αλλά και την ευλυγισία του σώματος, προτείνεται η Yoga, ενώ σε πιο προχωρημένο επίπεδο η Power Yoga.

Ένας συνδυασμός aerobic  και ασκήσεων όλων των ειδών, είναι το Cross-fit, που περιλαμβάνει ένα έντονο κυκλικό πρόγραμμα, με ασκήσεις χρησιμοποιώντας σχοινάκι, βαράκια, λάστιχα, αλλά και κάποιες αερόβιες κινήσεις.
 
Όμως στο γυμναστήριο, υπάρχει και το δυναμικό κομμάτι, που έχει να κάνει με το kick boxing ή την αυτοάμυνα που προέρχεται από τις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ, το λεγόμενο ΚΑΠΑΠ, η άμυνα δρόμου. Απευθύνεται σε ευρύ κοινό, αλλά και στα σώματα ασφαλείας, ενώ το παρακολουθούν άνδρες και γυναίκες, σε ποσοστό 50-50. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα συμβάλλει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, ενώ οι λαβές που μαθαίνει κάποιος μπορούν να του φανούν πολύ χρήσιμες την περίοδο που διανύουμε.

Τέλος, υπάρχουν και τμήματα για παιδιά, όπως ξιφασκίας, μοντέρνου χορού και taekwon do, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες εκδηλώσεις και συμμετοχές σε διαγωνισμούς με διακρίσεις, όπως η συμμετοχή του τμήματος μοντέρνου χορού στον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Αθλητικού Χορού (Salonica 2011), όπου τα παιδιά κέρδισαν το ασημένιο βραβείο.

















Βάνα ψυχογιού




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου