Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ντάριο Φο: "Εξαιτίας της κρίσης δεν υπάρχει χώρος για τους ηθοποιούς ούτε κοινό"



 Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου: 27 Μαρτίου

«Σήμερα, εξαιτίας της κρίσης, οι κυβερνώντες δεν έχουν πρόβλημα να ελέγχουν αυτούς που εκφράζονται μέσω της ειρωνείας και του σαρκασμού, μιας και δεν υπάρχει κανένας χώρος για τους ηθοποιούς, αλλά ούτε και κοινό στο οποίο να μπορούν να απευθυνθούν».

Αυτό το μήνυμα διέδωσε Ο Ντάριο Φο, Ιταλός κωμικός, συγγραφέας, θεατρικός σκηνοθέτης, συνθέτης και βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας , στο πλαίσιο της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.


Αναφέρθηκε όμως, στον αιώνα της Αντιμεταρρύθμισης, «κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη έξοδος των ηθοποιών της Commedia dell’ Arte, με τη θεσμοθέτηση της κατάργησης όλων των θεατρικών χώρων, ιδιαιτέρως στην Ρώμη, όπου κατηγορήθηκαν ότι πρόσβαλλαν την Άγια Πόλη».


Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «το 1967 ο Πάπας Ιννοκέντιος ΙΒ΄, κάτω από την συνεχόμενη πίεση της συντηρητικής πλευράς της αστικής τάξης και του κλήρου, διέταξε την κατεδάφιση του Θεάτρου Tordonina, το οποίο σύμφωνα με τους ηθικολόγους, είχε παρουσιάσει τον μεγαλύτερο αριθμό άσεμνων σκηνών». 


Αναφέρθηκε ακόμα, σε ένα γράμμα του Καρδινάλιου Κάρλο Μπορομέο, ο οποίος δρούσε στον βορά της Ιταλίας και θεωρούσε το θέατρο ως την έκφραση της αισχρολογίας και της ματαιοδοξίας, στο οποίο εξέφραζε την ακραία άποψη ότι «είναι επείγον να απαλλάξουν τις πόλεις τους από αυτούς που κάνουν θέατρο, όπως κάνουν και με τις ανεπιθύμητες ψυχές».


Ο Ντάριο Φο, κατέληξε λέγοντας: «Ας ελπίσουμε ότι  μέσα από τους περιορισμούς μια νέα διασπορά Κωμικών, δημιουργών του θεάτρου, θα δημιουργήσουν αφάνταστα οφέλη για μια νέα εκπροσώπηση».


Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.), ενώ το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε φορά μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα-μέλος του για να γράψει μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε σε όλον τον κόσμο. 


Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει μεγάλες θεατρικές προσωπικότητες, μεταξύ άλλων οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρό, Πίτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς, Τζον Μάλκοβιτς κ.ά.

Δρώμενα στη Θεσσαλονίκη


Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της ημέρα αυτής, θα πραγματοποιηθούν πολλά δρώμενα στην πόλη, με δωρεάν συμμετοχή ή κατά βούληση. 


Μια βραδιά με θεατρικές  αναγνώσεις, αποσπάσματα από θεατρικά έργα, μουσική και τραγούδια από το θέατρο, αλλά και πολλές εκπλήξεις, θα διοργανωθεί αύριο από το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου» και το café-bar MANIFESTO, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.Ειδικότερα:


-Στις 20:00-21:30, στο χώρο του Θεάτρου Τέχνης «Ακτίς Αελίου», θα παρουσιαστεί το θεατρικό αναλόγιο για τον Thomas Bernhard: Ξύλευση- ένας ερεθισμός,  σε σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Σακαλίδη. Διαβάζει ο Θωμάς Βελισσάρης.


-Στις 22:00-23:00, στο café-bar MANIFESTO θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το έργο του Thomas Bernhard: «Ο Θεατροποιός», σε σκηνοθετική επιμέλεια του Τζίμη Κούρτη. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Τζίμης Κούρτης και Αλεξάνδρα Κασιούμη.


-Στις 24:00-1:00, στο café-bar MANIFESTO ο θίασος του Θεάτρου Τέχνης «Ακτίς Αελίου» θα παρουσιάσει θεατρικά τραγούδια από τις κατά καιρούς μουσικό-θεατρικές του παραστάσεις, καθώς και αγαπημένες μελωδίες συνθετών που έγραψαν μουσική για το θέατρο.


Την ίδια μέρα, στις 20.30, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εντός Δ.Ε.Θ. HELEXPO) θα παρουσιάσει την παράσταση Und του Howard Barker, με ελεύθερη συνεισφορά θεατών. Η Ουντ είναι μια ανατομία του ερωτικού πάθους και των τραγικών εμπειριών του σύγχρονου κόσμου. Ένα κείμενο που βουτάει στη διττή φύση του ανθρώπου. Στην ατέρμονη συνδιαλλαγή της λογικής με το συναίσθημα, ένα υπαρξιακό πρόβλημα που από προσωπικό γίνεται οικουμενικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου